Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Smart Homes...

 

r architecture WQCkior21Gc unsplash

 

Μπαίνετε σπίτι σας και τα φώτα ανάβουν αυτόματα, ξυπνάτε με το φως του ήλιου αφού το σπίτι σας έχει φροντίσει για αυτό, μπορείτε να ελέγξετε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σαλόνι, το υπνοδωμάτιο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού σας. Φανταστικό σενάριο; Καθόλου!

Πως θα σας φαινόταν λοιπόν να ζούσατε σε ένα έξυπνο σπίτι όπου οι αυτοματισμοί του θα έκαναν τη ζωή σας αρκετά πιο εύκολη και άνετη;

Οι συσκευές και τα gadget που χρειάζεστε για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε «έξυπνο» έχουν εξελιχθεί και σε τεχνολογία αλλά και σε δυνατότητες. Τι θα χρειαστείτε όμως για αυτή τη μετατροπή;

 

bence boros anapPhJFRhM unsplash

 

Αν θέλετε μια ολοκληρωμένη λύση “smart home” θα χρειαστείτε πρώτα από όλα μια κεντρική μονάδα, πρόκειται για μια συσκευή μέσω τις οποίας μπορείτε να έχετε τον έλεγχο όλων των έξυπνων συσκευών και gadgets που έχετε στο σπίτι σας. Ας δούμε όμως παρακάτω τι επιλογές έχουμε από έξυπνες συσκευές και σε τι θα μας βοηθήσει η κάθε μια:

 

 • Έξυπνος φωτισμός

  Ρυθμίστε την ένταση αλλά και το χρώμα του φωτός όπως εσείς επιθυμείτε, ελέγξτε το φωτισμό του σπιτιού σας απ’ όπου και αν είστε.

 • Συστήματα Ασφαλείας

  Ελέγξτε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σπίτι σας όταν εσείς απουσιάζετε, μέσα από εξελιγμένα συστήματα συναγερμών, κάμερες ip αλλά και έξυπνους και εξελιγμένους αισθητήρες.

 

sebastian scholz nuki IJkSskfEqrM unsplash

 

 • Έξυπνες πρίζες

  Με τις έξυπνες πρίζες μπορείτε να ελέγξετε απομακρυσμένα τις συσκευές που θέλετε εσείς ακόμα και αν αυτές δεν είναι «έξυπνες», καθώς και να θέσετε χρονοδιακόπτες κλπ μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.

 • Θυροτηλεοράσεις

  Δείτε ποιος βρίσκεται στην είσοδο του σπιτιού σας μέσω κάμερας και της συσκευής που έχετε εσωτερικά η οποία σας δίνει και τη δυνατότητα για έλεγχο μέσω του smartphone σας.

 • Έξυπνα ρολά

  Τα έξυπνα ρολά πέραν της άνεσης που παρέχουν διότι μπορείτε να ρυθμίσετε πότε να ανοίγουν και να κλείνουν, παρέχουν και ασφάλεια διότι είναι πρακτικά αδύνατον να τα ανοίξει κάποιος από έξω. Σε συνεργασία με τους αισθητήρες που αναφέραμε παραπάνω, οι δυνατότητες τους μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

 • Αυλόπορτες

  Αποκτήστε το πλήρη έλεγχο του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το χώρο του σπιτιού σας. Ανοίξτε και κλείστε την αυλόπορτα σας με τη βοήθεια ηλεκτρικών μηχανισμών χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε.

 • Θερμοστάτες

  Εξοπλίστε το σπίτι σας με έναν έξυπνο θερμοστάτη, κρατείστε το δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Ορίστε την ιδανική θερμοκρασία για εσάς ή ελέγξτε το απομακρυσμένα ώστε το σπίτι σας να έχει την κατάλληλη όταν φτάσετε σε αυτό.

 

Οι δυνατότητες ενός έξυπνου σπιτιού τελειώνουν εκεί που τελειώνει η φαντασία σας. Ένα έξυπνο σπίτι όπως είδαμε, πέραν της άνεσης, θα σας προσφέρει αυξημένη ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση των κατάλληλων συσκευών.

 

magnet me Ayx2M0iiVFQ unsplash